top of page
Ara

TEK BAKIŞTA GÖZLEMLENEBİLİR EVREN

  • Yazarın fotoğrafı: Aykut Ercan
    Aykut Ercan
  • 15 Haz 2017
  • 1 dakikada okunur

Müzisyen ve sanatçı Pablo Carlos Budassi, Princeton Üniversitesi’nden araştırmacılarla işbirliği içinde, teleskoplardan, uydulardan ve NASA robotlarından elde edilen verileri kullanarak, gözlemlenebilir evreni tek bir görüntüye sığdırmış. Budassi gözlemlenebilir evrenin logaritmik bir illüstrasyonu yaratmak için, Princeton’lı gökbilimciler Richard Gott ve Mario Juric’in ürettiği logaritmik Evren haritalarına başvurmuş. Gökbilimcilerin Budassi’nin illüstrasyonuna kaynaklık eden haritaları, Evren’in en detaylı üç boyutlu haritalarını çıkaran Sloan Digital Sky Survey‘in son on beş yıldır topladığı verilere dayanıyor.

Budassi, araştırmacıların haritasını çember şeklinde tasarlamış ve NASA teleskopları ile uzay araçlarından elde edilen görüntüleri kullanmış. Evren’de kayıt edilen yaklaşık üç milyon astronomik cismi içeren bu logaritmik haritanın merkezinde, Güneş ve Güneş Sistemi yer alıyor. Haritadaki atmosferik cisimlerin arasındaki mesafenin logaritmik olarak hesaplanması, merkezdeki nesnelerin de görünür olmasını sağlıyor. Çok büyük alanları tek bir görüntüde sunabilmek için sıklıkla kullanılan logaritmik haritalarda, merkezdeki nesneler kenardakilere göre çok daha büyük ölçeklidir; merkezden çepere doğru gidildikçe cisimlerin boyutu küçülür.

Güneş Sistemi‘nden başlayan döngüsel yolculuk, Kuiper Kuşağı, Oort bulutu, Alfa Centauri, Kahraman Kolu,Samanyolu, Andromeda Galaksisi ve diğer yakın galaksiler ile devam edip, kozmik ağ, kozmik mikrodalga arka plan ışıması ve Büyük Patlama’nın görünmeyen plazmasıyla sonlanıyor. Haritayı en detaylı haliyle görmek içinWikimedia Commons‘ı ziyaret edebilirsiniz.


 
 
 
bottom of page